Harvard University Science and Engineering Complex / Behnisch Architekten

0

Harvard University Science and Engineering Complex / Behnisch Architekten

© Brad Feinknopf© Brad Feinknopf© Brad Feinknopf© Brad Feinknopf+ 45


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    544,000 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: draper, Carl Stahl, HUFCOR, Hess Lighting, France, Stanley Access, Steel ceilings, Zumtobel, Axis lighting, BTD Wood Powder Coating, Dawson Gates, United States, Mosa tiles, New England lab work, Nora Flooring, Panello / feco-feederle GmbH, Rosso Acoustic, Silent Gliss America / Creation Baumann, Sonus Gypsor










© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Text description provided by the architects. Establishing a new paradigm for scholarship in the 21st century and beyond, Harvard’s Science and Engineering Complex (SEC) is designed to inspire learning and scientific discovery while emphasizing sustainability. The building weaves together a number of threads of contemporary life, which will influence current and future generations of researchers: the decisive influence of engineering in exploring and solving some of the world’s most pressing problems, the critical importance of interdisciplinary efforts to achieve major goals of scientific breakthroughs and true leadership in sustainable design and urban development.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
Plan of level 1
Plan of level 1

The building’s adaptable and innovative environments support the school’s deep commitment to cutting-edge academic collaboration, create dynamic public spaces at different scales, and set a distinctive architectural tone for the Allston campus.

Section
Section

The eight-level, 544,000-square-foot building is organized into three four-story volumes connected by two multi-story glazed atriums that provide light-filled social hubs for faculty and students. The upper floors are clad in a facade whose layered design celebrates and calibrates the scale of the large volumes that make up the building’s research activities, creating an identity for the complex and playing a crucial role in the building’s efficient energy performance. . as the comfort of the occupants.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Classrooms, creative spaces, teaching labs, and amenity spaces occupy the floors closest to the street, where they showcase active learning, showcase student work, and engage the community . Classrooms and meeting spaces vary in size and layout, from typical theater-style classrooms with sloping floors and stationary seating, to flexible spaces that can be reconfigured into flipped classrooms for group-led discussions. students.

© Steve Dunwell
© Steve Dunwell

The wet and dry research labs are located in the upper volumes, where they provide researchers with more solitude and security. Modular and flexible lab environments, intelligent zoning of highly ventilated areas from dry spaces, and robust delivery of centralized lab services ensure space adaptability for decades to come. Between the lab blocks, generous lounges provide connection points for students and faculty.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Durability and performance are high priorities for Harvard; the SEC has been awarded LEED Platinum and Living Building Challenge (LBC) and Petal certification in the areas of materials, beauty, and fairness. Complementing energy-efficient HVAC and lighting systems and green roof terraces, the facade balances technical and aesthetic goals. Four main types of facades are used in the building, including the world’s first hydroformed stainless steel screen, which envelops the laboratory portion of the structure.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
Facade performance diagram
Facade performance diagram

It is precisely sized to shield the interior from solar heat gain during the warmer months while admitting beneficial sunshine during the winter, thereby reducing cooling and heating loads. The screen also reflects daylight inwards while maintaining large view openings. Glazed facade sections feature exterior sunshades and operable windows that support automated natural ventilation.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The striking yet highly functional design of the SEC will reinforce Harvard’s position as a leader at the intersection of engineering and science, and set the standard for the future development of the Allston campus as a learning environment. high-quality learning with rigorous sustainability goals.


Share.

Comments are closed.