Woxsen University / Designhaaus Solutions

0

Woxsen University / Designhaaus Solutions

© Ricken Desai© Ricken Desai© Ricken Desai© Ricken Desai+ 35


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    4500 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

  • Main architects:

    Rajeev Kumar Sharma, Gourav Das, Arvind Kumar

Text description provided by the architects. Although an institute, Woxsen University is more than just classrooms and studios. Its patiently crafted elements combine to form a rugged appeal while maintaining the required scale and purpose of the project.

© Ricken Desai
© Ricken Desai

As spaces are necessary for gatherings and social interactions in urban life, architecture acts as a catalyst to encourage understanding and curiosity, a place where ideas are celebrated – a library. The exact philosophy was followed by the architects to create a library spread over 50,000 square feet with world-class amenities and interiors. This library is part of Woxsen University spread over 200 acres and therefore had to be exemplary in terms of scale and upgrading of the cityscape.

© Ricken Desai
© Ricken Desai
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Ricken Desai
© Ricken Desai

To reinforce the existing infrastructure, the volume has been kept open for the sake of transparency. Due to its volumetry and dynamic identity, the building fits naturally into its mixed steel-concrete structure. Structurally, a leap in design was taken in the form of a coffered slab which we could use to incorporate a longer span cantilever.

© Ricken Desai
© Ricken Desai

The design process involved creating double-height spaces to create the illusion that each space was on one level. This has been achieved by constructing slabs in such a way as to create voids in 4 floors giving an optical illusion, also ensuring that visibility is maintained throughout. This, in turn, allows more light and ventilation inside the building and enhances the role of the building in its sustainability. 80% of the facade is double glazed to allow the penetration of sunlight. It also reduces energy consumption as the use of artificial lighting is reduced.

© Ricken Desai
© Ricken Desai
Plan - Third floor
Plan – Third floor
© Ricken Desai
© Ricken Desai

North Light Glades were provided at intervals to reduce room temperature by providing an outlet for heat to escape. Solar panels have been installed on the roof as an alternative source of electricity. Planters have been installed along the glazing to maintain a cooler, healthier environment and as a natural screen against harsh light and visual accessibility.

© Ricken Desai
© Ricken Desai
Cup-B
Cup-B

An open plan concept is followed to increase flexibility in terms of functionality and at the same time reduce construction costs. Facilities such as cafe, reading corners have been carefully designed in the library building, encouraging students to spend more time creating ideas. New age technology has been brought to campus given the current pandemic. Facilities such as robotic systems for arranging books and e-books reduce human contact, reducing the chances of students catching the virus.

© Ricken Desai
© Ricken Desai

Share.

Comments are closed.